Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, μέσα 20ού αι. 
(© Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών)
Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, μέσα 20ού αι. (© Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών)

Η Εκθεση

Η έκθεση Σταυρική Πορεία παρουσιάζεται από την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» και την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, μέσα στο πλαίσιο του Ϛ΄  Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας, το οποίο διοργανώνουν από την 1η μέχρι και την 4η Μαΐου 2022, με τη θεματική «Η τιμή του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο». Η περιοδική έκθεση, στη φυσική της μορφή, παρουσιάζεται στον ιερό ναό Αγίας Άννας στο Παραλίμνι, από 27 Μαρτίου μέχρι 21 Μαΐου 2022.

Κεντρικός πυρήνας της έκθεσης είναι οι ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ και οι καταγεγραμμένες εντυπώσεις του κιεβοπολίτη ορθόδοξου μοναχού και περιηγητή Βασίλειου Γρηγόροβιτς Μπάρσκυ. Με τη χρήση ενός διαδραστικού χάρτη, ο επισκέπτης ακολουθεί την πορεία του Μπάρσκυ σε χώρους, μονές και ναούς συνδεδεμένα με τον Τίμιο Σταυρό, τα οποία επισκέφθηκε κατά τις περιπλανήσεις του στην Κύπρο, τον 18ο αιώνα. Οι καταγραφές των περιηγήσεων του Μπάρσκυ εμπλουτίζονται με άλλες ιστορικές μαρτυρίες και επιστημονικές γνώμες, και συνοδεύονται από εποπτικό υλικό.

Σε άλλη ενότητα, με γενικό τίτλο ΙΣΤΟΡΙΕΣ, επιλέγονται και παραδίνονται εκδεδομένες ιστορικές πηγές που περιέχουν αναφορές στον Τίμιο Σταυρό στην Κύπρο.

Σε ξεχωριστή ενότητα, με τίτλο ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, παρουσιάζονται πτυχές της τιμής του Σταυρού στην κατεχόμενη επαρχία Αμμοχώστου.

Τα επιλεγμένα εκθέματα παρουσιάζονται στον χώρο της έκθεσης και στο ψηφιακό της περιβάλλον, στην ενότητα ΕΚΘΕΜΑΤΑ, μέσω φωτογραφιών συνοδευόμενων από σύντομο επεξηγηματικό υλικό. Λεπτομερής περιγραφή των εκθεμάτων που προέρχονται από τη μητροπολιτική περιφέρεια Κωνσταντίας και Αμμοχώστου γίνεται σε ειδική έκδοση. Βιβλιογραφικές αναφορές για τα εκθέματα που παραχωρούνται ως δάνεια από άλλους φορείς δίνονται στην ενότητα ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.

Στην έκθεση αξιοποιούνται αντικείμενα ευρισκόμενα στην Κύπρο, το καθένα με διαφορετική χρήση, προερχόμενα από διάφορους τόπους και τοποθετούμενα χρονολογικά σε διάφορες περιόδους. Κάθε κειμήλιο αναδιπλώνει το νήμα της δικής του πορείας και αφηγείται τη δική του ιστορία.

Ευχαριστίες για την παραχώρηση εκθεμάτων εποπτικού και υλικού οφείλουμε στους: Ιερά Μητρόπολη Πάφου, Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού Ομόδους, Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ ‘ – Πολιτιστικό Κέντρο, Μουσείο Ιεράς Μονής Κύκκου, Τμήμα Αρχαιοτήτων. Ευχαριστίες για την παραχώρηση άδειας χρήσης και υλικού, το οποίο αξιοποιείται στον ιστότοπο, οφείλουμε στους: Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας, Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος, Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου, Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, The Cyprus Institute.

Ιδέα – Γενική επιμέλεια έκθεσης – Γενική επιμέλεια και διαμόρφωση ιστοτόπου: Δρ Χριστίνα Κάκκουρα για την © Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος».

Ωράριο λειτουργίας περιοδικής έκθεσης: Δευτέρα - Σάββατο, 09:00-13:00

Ιερός ναός Αγίας Άννας, Παραλίμνι