Κεντρικός πυρήνας της έκθεσης είναι οι καταγεγραμμένες, από τον ίδιο, περιηγήσεις του ρώσου ορθόδοξου μοναχού και περιηγητή Βασίλειου Γρηγορόβιτς Μπάρσκυ. Με τη χρήση ενός διαδραστικού χάρτη ο επισκέπτης ακολουθεί την πορεία του Μπάρσκυ σε μονές και ναούς αφιερωμένους στον Τίμιο Σταυρό, και σε χώρους συνδεδεμένους με παραδόσεις για τον Σταυρό, τα οποία επισκέφθηκε κατά τις περιπλανήσεις του στην Κύπρο, κατά τον 18ο αιώνα.
Ο Μπάρσκυ γεννιέται στο Κίεβο το 1701.
Σε ηλικία 15 ετών εγγράφεται στην Ακαδημία του Κιέβου, αλλά λίγο αργότερα εγκαταλείπει τις σπουδές του. Το 1723 εγκαταλείπει το Κίεβο και ξεκινά μια πορεία ταξιδιών. Στη Βενετία, όπου φιλοξενείται στην ελληνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αρχίζει να μαθαίνει ελληνικά.
Στόχος του είναι το προσκύνημα στους Αγίους Τόπους. Τελικά, η πορεία του τον φέρνει στην Ελλάδα και στο Άγιο Όρος, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1726. Τον ίδιο χρόνο κατορθώνει να φτάσει στα Ιεροσόλυμα.
Τον Σεπτέμβριο του 1726 το καράβι στο οποίο επέβαινε με προορισμό την Παλαιστίνη προσεγγίζει την Κύπρο, για να αποβιβάσει επιβάτες και να πάρει προμήθειες. Ο Μπάρσκυ παραμένει στο νησί «μια ημέρα και μισή», αφήνει μια σύντομη περιγραφή του νησιού και αναχωρεί και πάλι. Πόθος του είναι να φτάσει στο Σινά.